Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lasagne z sosem Bolońskim.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> NA CIEPŁO
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kelnereczka
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 12:11, 10 Lut 2008    Temat postu: Lasagne z sosem Bolońskim.

Produkty:

- 20dag suchych płatów lasagne
- 2 czubate łyżki startego parmezanu

sos boloński:
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy/oleju
30 dag mielonego mięsa
30 dag pieczarek
30 dag pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki bulionu warzywnego
przyprawa do kuchni włoskiej kotanyi

sos beszamel:
8 dag masła
8 dag mąki
litr mleka
sól pieprz
2 łyżki startego sera (najlepiej mozzarella)

Wykonanie:

cebulę drobno pokroić i wrz z rozgniecionym czosnkiem podsamżyć na oliwie/oleju. Dodać mielone mięso, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wlac bulion doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodac przyprawy ziołowe.

w drugim rondlu roztopić masło i mieszając drewniana łyżką wsypac mąkę i chwilę podgrzewać, zdjąć z ognia i zalać zimnym mlekiem, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dorzucić ser, i grzac na małym ogniu do roztpienia sera.

natłuścić naczynie żaroodpornym i na dno nałożyć pierwsza warstwę beszamelu następnie juz układać warstwowo:
makaron, beszamel, sos, makaron
pamiętając by beszamel był ostatnią warstwą.

zapiekac w piekarniku 30min w temp 180-200 stopni

pod koniec zapiekania posypać startym serem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> NA CIEPŁO Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin