Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gazpaczo - chlodnik

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:53, 23 Sty 2008    Temat postu: Gazpaczo - chlodnik

Gazpacho (na zimno)
czas przygotowania 30 minut na ok 4 porcje 1 porcja ok 261 kcal

skladniki:

1 grzanka
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżeczki czerwonego octu winnego (lub czerwone wino)
1 łyżeczka mielonej papryki
600 g pokrojonych pomidorow z puszki
1 czerwona cebula
4 duże ząbki czosnku
po 1 papryce (czerwona żółta zielona)
1 duży zielony ogórek
1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
6 listków bazylii lub mięty
300 ml bardzo zimnej wody
sól i czarny pieprz
ewentualnie kostki lodu
Do przybrania
1 ząbek czosnku
odrobina oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Rozdrobnić grzankę tak, żeby powstały okruszki.
Oliwę wlać do dużej miski, ubijać trzepaczką, wlewając ocet o dodając sól, aż powstanie kremowa zawiesina. Wsypać mieloną paprykę oraz okruszki grzanki i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
Pomidory razem ze sokiem dodać do miski. odstawić
Cebulę, czosnek i ogórek obrać. Paprykę i papryczkę chili umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Cebulę razem z czosnkeim grubo posiekac. Polączyć z mieszaniną. po kolei rozdrobnić w robocie ogórek, paprykę oraz chili i dodać do zupy.
Liście bazylii/mięty opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i dodać do reszty. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smak gazpacho powinien być ostry i orzezwiający a nawet piekący.
Dodać mieszając zimną wodę, aby nadać zupie konstystencję dość gęstej zupy. Odstawić do schłodzenia lub dodać lód.
Przygotować grzanki: Wrzucić czosnek na rozgrzaną oliwę podsmażyć na średnim ogniu. Pokroić chleb w kostkę i wrzucić na patelnie często przewracając, zarumienić. Wyjąć czosnek a grzanki dodać do zupy przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 14:49, 24 Sty 2008, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin