Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupa z ziemniaków, kapusty i kiełbasy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:01, 23 Sty 2008    Temat postu: Zupa z ziemniaków, kapusty i kiełbasy

Zupa z ziemniaków, kapusty i kiełbasy

Czas przygotowania: 30 minut (4 porcje)
1 porcja: 469 kcal

Składniki:

550 g mączystych ziemniaków
2 ząbki czosnku
350 g młodej kapusty, endywii kędzierzawej albo nowalijek
1 łyżeczka suszonego koperku
85 g kiełbasy chorizo
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól i czarny pieprz
Do podania:
świeży chleb albo tosty

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do dużego rondla. Wlać litr zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i dodać do gotujących się ziemniaków
Kiedy woda zacznie wrzeć, usunąć z powierzchni białą pianę i zmniejszyć ogień. Częściowo przykryć i gotować ziemniaki 7—10 minut.
Warzywa obrać, usunąć twarde włókna, opłukać, pokroić liście w paski szerokości około centymetra.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zestawić naczynie z ognia i rozgnieść ziemniaki z wodą.
Wrzucić do garnka zieleninę i suszony koperek. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 4—7 minut (w zależności od rodzaju zieleniny).
W czasie kiedy ziemniaki i kapusta się gotują, pokroić kiełbasę w cienkie plasterki.

Zdjąć rondel z ognia i ponownie rozgnieść ziemniaki na purće. Warzywa powinny rozpaść się na mniejsze kawałki, zachowując kształt i kolor.
Doprawić zupę solą i czarnym pieprzem. Wlać do talerzy
Przybrać pokrojoną kiełbasą. Na powierzchni zupy nakreślić wzór z oliwy z oliwek i posypać świeżo utartym czarnym pieprzem. Podawać z chlebem albo z tostem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Wto 12:29, 29 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin