Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chili con carne

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> DANIE GŁÓWNE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:04, 26 Sty 2008    Temat postu: Chili con carne

Chili z wołowiny i fasoli

Czas wykonania: 30minut ( 4 porcje)
1 porcja 575 kcal

Składniki

1 mała czerwona papryka

1 świeża, mała czerwona papryczka chili
1 średnia cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
500 g chudej posiekanej wołowiny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka mielonego kminku
3 ząbki czosnku
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
125 ml czerwonego wina lub wywaru wołowego
1/2 łyżeczki cukru
sól
2 cebule dymki
400 fasoli z puszki
8 miękkichtortilli
4 łyżki kwaśniej śmietany

Sposób wykonania:

Opłukać i osuszyć paprykę oraz papryczkę chili.
Usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Obrać i posiekać cebule
Rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym (ewentualnie garnek) Wrzucić paprykę, cebulę i posiekaną wołowinę, dodać mieloną paprykę i kminek. Cały czas mieszając, smażyć namałymogniu, aż mięso zbrązowieje.
Obrać i wycisnąć czosnek. Dodać so mięsa wraz z papryczką chili, pomidorami z puszki wraz zsokiem, przecierem pomidorowym, oregano, winem lub wywarem, solą i cukrem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na maleńkim ogniu 15 minut.
Opłukać osuszyć i posiekać dymki. Rozgrzać mocno opiekacz lub piekarnik, by podgrzać tortille.
Po 15 minutach duszenia się potrawy dodać dosączoną i opłukaną fasolę i dusić jescze z 5 minut. Podgrzać tortille.
Przełożyć chili na 4 talerze, położyć na każdej porcji łyżkę śmietany i posypac dymka. POdawac z tortillami.

Podawac z:
Zielona sałata z sosem winegret, do którego możemy dodać nieco twardego sera zółtego, doda świeżości tej treściwej potrawie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Sob 12:05, 26 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> DANIE GŁÓWNE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin