Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Francuska zupa jarzynowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:54, 24 Sty 2008    Temat postu: Francuska zupa jarzynowa

Francuska zupa jarzynowa

Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 224 kcal

Składniki:


25 g masła
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1,2 kg pokrojonych pomidorów z puszki
400 ml wywaru z warzyw albo z kurczaka
1 łyżeczka suszonej bazylii
200 g młodych ziemniaków
12 młodych marchewek albo 4 małe marchewki
6 dużych rzodkiewek
100 g groszku cukrowego
12 czubków szparagów
125 ml śmietanki 12%
8 dużych świeżych listków bazylii
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
parmezan albo dojrzały cheddar - według uznania

Sposób wykonania:

Zagotować wodę. Masło ostrożnie rozpuścić w dużym rondlu. Czosnek i szalotki obrać i posiekać. Wrzucić na masło i podsmażać około 3 minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pomidory wraz z zalewą, wywar, suszoną bazylię, trochę soli i pieprzu. Przykryć i dusić 15 minut na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do drugiego rondla i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować.
Młode marchewki obrać, przekroić na pół. Większe marchewki pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Po 5 minutach gotowania ziemniaków dorzucić marchewkę.
Rzodkiewki opłukać i obciąć końce. Pokroić w kostkę. Dodać do marchewki i ziemniaków. Opłukać czubki szparagów Groszek cukrowy umyć, osuszyć i obciąć końce. Dodać wszystkie warzywa do rondla.

Warzywa gotować w sumie około 12 minut do miękkości. Zetrzeć ser i odstawić.
Warzywa odlać i wrzucić do wywaru z pomidorami. Mieszając, wlać śmietanę.
Listki bazylii opłukać, podzielić na kawałki i dodać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i natychmiast podawać. Każdy sam dodaje sobie sera do zupy
INNE PROPOZYCJE
Dodajmy do zupy kilka kawałków ugotowanego kurczaka. Powstanie wówczas pyszna potrawka.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 1:07, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin