Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupa ze szparagów i zielonego groszku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:56, 24 Sty 2008    Temat postu: Zupa ze szparagów i zielonego groszku

Zupa ze szparagów i zielonego groszku

Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 330 kcal

Składniki:


600 ml wywaru z warzyw
8-9 cebulek dymek
450 g mrożonego zielonego groszku
150 g małych szparagów
3 plasterki bekonu bez skóry
1-2 łyżki oleju roślinnego
2 kromki czerstwego białego chleba
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i czarny pieprz


Sposób wykonania:

Postawić wywar na ogniu. Opłukać dymki, obrać i grubo pokroić. Wrzucić do wywaru razem z mrożonym groszkiem i doprowadzić do wrzenia.
Szparagi opłukać, obciąć i odłożyć ich czubki. Resztę grubo pokroić, wrzucić do garnka z wywarem, doprawić solą. Przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut do miękkości.
Plastry bekonu pokroić, wrzucić na patelnię i obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz i odstawić.
Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu pozostałego po smażeniu bekonu, dodać 1-2 łyżki oleju i podgrzać. Pokroić chleb w małą kostkę i smażyć 2-3 minuty na złoty kolor, często obracając. Osaczyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po ugotowaniu zielony groszek i szparagi zmiksować na puree.
Dodać czubki szparagów; gotować 5 minut na małym ogniu.
Wlać zupę do ogrzanych talerzy Nakreślić na powierzchni zawijas z kwaśnej śmietany posypać kawałkami bekonu, grzankami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 1:16, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin