Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pikantna zupa marchewkowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:03, 23 Sty 2008    Temat postu: Pikantna zupa marchewkowa

Pikantna zupa marchewkowa

Czas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 149 kcal

Składniki:

1 litr wywaru z warzyw albo wody
1 mały albo średni ziemniak
1 średnia cebula
500 g marchewki
2 duże ząbki czosnku
1 świeża zielona papryczka chili
5 cm świeżego korzenia imbiru
1 cytryna albo limonka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy garam masala albo chińskiej przyprawy „Pięć smaków"
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól i czarny pieprz
Do przybrania:
świeże listki kolendry,
skórka z cytryny albo limonki oraz grzanki

Sposób wykonania:

Wywar albo wodę doprowadzić do wrzenia w dużym rondlu. Ziemniak, cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić na ćwiartki.
Do wrzącego wywaru dodać warzywa, czosnek i odrobinę soli. Zamieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować 15-20 minut.
Chili opłukać, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Imbir obrać i posiekać. Z umytej cytryny albo z limonki wycisnąć sok.
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć przez minutę papryczkę chili oraz imbir, uważając, żeby się nie przypaliły Mieszając, dodać garam masala albo chińską przyprawę „Pięć smaków" Wlać sok. Gotować około minuty
Dodać olej sezamowy i mieszać, aż całość zacznie gęstnieć i przypominać konsystencją sos. Zestawić naczynie z ognia.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać sos z imbirem. Zmiksować na gładką masę. Przelać puree ponownie do garnka, doprawić do smaku pieprzem. Podgrzać i podawać z przybraniem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 1:11, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin