Forum Latwe Gotowanie Strona Główna Latwe Gotowanie
jak ugotowac cos w 30 minut
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupa rybna

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frytqq
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:54, 23 Sty 2008    Temat postu: Zupa rybna

Zupa rybna

Cas przygotowania: 30 minut (4 PORCJE)
1 porcja: 312 kcal

Składniki:

600 ml wywaru rybnego
1 średnia cebula
1 średnia bulwa kopru włoskiego
2 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml białego wytrawnego wina albo wermutu
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 listek laurowy
1 łyżeczka cukru
500 g jędrnej ryby
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3 łyżki śmietany 18%
sól i czarny pieprz

Sposób wykonania:

Wywar podgrzać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Koper umyć, obciąć końcówki i drobno posiekać, zostawić kilka listków do przybrania.
Olej rozgrzać w dużym rondlu z grubym dnem. Cebulę z koprem obsmażać na średnim ogniu około 5 minut, aż będzie miękka.

Usunąć nadmiar oleju z rondla. Wlać wywar, wino lub wermut, wrzucić listek laurowy, pomidory oraz cukier. Doprawić. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 10 minut na małym ogniu.
Z ryby usunąć skórę i ości. Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzucić do rondla. Natkę pietruszki opłukać, odłożyć kilka listków do przybrania. Resztę posiekać i dodać do zupy Przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z mlekiem w miseczce. Kiedy ryba jest już miękka, wyjąć z zupy Ustek laurowy, dodać mąkę, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Dodać, mieszając, śmietanę. Ostrożnie podgrzewać 1-2 minuty
Podawać zupę przybraną koprem i pietruszką.

Rada:
Do tej potrawy możemy wykorzystać każdą rybę o jędrnym mięsie, np. halibuta, łososia albo rekina. Możemy zamiast ryby dodać tę samą ilość krewetek albo małży. Małże powinniśmy przekroić ukośnie na dwa kawałki


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez frytqq dnia Czw 0:54, 31 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Latwe Gotowanie Strona Główna -> ZUPY Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin